×

Boka Tid

Fyll i formuläret eller ring mig på 072-312122 så hjälper jag dig så fort som möjligt.

  ×

  Telefonnummer

  +46-72 200 89 17

  Testamente

  Genom att skriva ett testamente kan du bestämma vad som ska hända med dina tillgångar när du inte längre finns i livet. Ett testamente underlättar mycket för dina närmaste anhöriga, ökar och minskar risken för framtida tvister.

  Din vilja är viktig

  Oavsett vilken livssituation du är i du är – gift, sambo eller singel så är det viktigt att skriva ett testamente. Kanske extra viktigt för sambor då dessa inte ärver varandra. Är man gift kan det vara viktigt att trygga tillvaron för partnern om det finns särkullbarn. För alla som har barn, oavsett om du är gift, sambo eller ensamstående, är det viktigt att se till att arvet blir barnens enskilda egendom. Annars riskerar man att deras framtida sambo eller make kan få rätt till arvet vid en eventuell separation eller skilsmässa.

  Är man ensamstående utan barn handlar det om att fundera på vad du vill ska hända med det du lämnar kvar. För att vara säker på att allt blir som du vill behöver du skriva ett testamente. Finns inget testamente fördelas arvet enligt lag.

  Förvara testamentet tryggt

  Ett testamente måste föreligga i original för att vara bli giltigt efter ett dödsfall. Därför är det viktigt att man upp bevarar detta på en trygg plats.

  Bra att tänka på när det gäller testamente:

  • Du kan testamentera vad du vill till vem du vill.
  • Dina barn (eller barnbarn om barnet inte längre lever) alltid har rätt till att kräva ut sin laglott.
  • Om du är gift och man bara har gemensamma barn och din äkta hälft dör – ärver du allt om det inte finns något testamente som anger annat. Detta eftersom gemensamma barn får vänta på sitt arv tills att ni båda gått bort.
  • Särkullbarn har rätt att få ut sitt arv på en gång. De behöver inte vänta tills styv- eller bonusföräldern går bort. Då kan ett testamente och livförsäkringar hjälpa dig eller din make att ha råd att bo kvar i ert hem om någon av er skulle gå bort. Testamentet kan reglera så att särkullbarnet endast får rätt till sin laglott, det vill säga hälften av det ursprungliga arvet.
  • När din sambo går bort ärver i första hand sambons barn och i andra hand sambons föräldrar och/eller syskon. Det enda du har rätt till är hälften av värdet av den bostad och det bohag som ni har köpt för gemensamt bruk. Vill ni kunna ärva varandra måste ni därför skriva ett testamente. Har ni gemensamma barn eller inga barn alls kan ni också gifta er för att ärva varandra
  22 maj, 2019