×

Boka Tid

Fyll i formuläret eller ring mig på 072-312122 så hjälper jag dig så fort som möjligt.

  ×

  Telefonnummer

  +46-72 200 89 17

  Äktenskapsförord

  Som gift delar man allt i livet – glädje, sorg, bekymmer, saker och pengar. Kanske finns det ett släktgård som ska stanna i den enes släkt? Man har kanske byggt upp ett företag innan man gifte sig som man inte vill dela med sig av vid en eventuell separation? De allra flesta som gifter sig bör se över dessa saker.

  Vad betyder enskild egendom?

  Ibland kan det vara så att man inte vill dela på allt, då kan man komma överens om att vissa saker ska hållas utanför giftorätten. Det kan handla om en gård som varit inom samma släkt i flera generationer, eller kanske en sommarstuga som man ärvt från sin farmor, eller rent utav ett företag som den ena av makarna byggt upp och vill hålla utanför om paret går skilda vägar. Då kan man skriva ett äktenskapsförord där makarna kommer överens om att de här sakerna ska vara enskild egendom som inte ska omfattas av giftorätten.

  Det är en god ide att vara förutseende. Man kan genom att skriva ett äktenskapsförord undvika många eventuella framtida diskussioner. Då är det helt klart för bägge parter vad som gäller vid en eventuell skilsmässa.

  Vid dödsfall gäller andra regler

  Vid dödsfall gör man en bodelning, med det menas att allt som är giftorättsgods delas upp i två delar. Den ena deler behåller man och den andra delen ärver man. I dessa delar hamnar inte den enskilda egendomen, utan den räknas för sig.

  Om man bara har gemensamma barn ärver make/makan med försteg före barnen, detta gäller även den enskilda egendomen. Har den avlidne endast särkullbarn ärver makar inte varandra utan får endast sin halva av giftorättsgodset i bodelningen. Om den avlidne hade enskild egendom är det särkullbarnen som även ärver denna då den inte ingår vid bodelningen.

  Om det finns särkullbarn med i bilden är det extra viktigt att se över testamenten och äktenskapsförord för att se till att det blir som man önskar för alla efterlevande.

  22 maj, 2019